Danmark

Danmark

23.6.-8.7.19

På selveste St. Hans aften kom Turid og Jan Olav med flyttelasset og tok bolig i vår Neel 51. Ikke lenge etter startet vi opp, og hadde Læsø i Danmark i tankene. Vinden var fin, og vi la opp til å seile over dammen. Vi kom ikke utenfor Grimstad-skjærgården før vi oppdaget at autopiloten hadde streiket. Så hva gjør man uten autopilot når man har tenkt seg til Danmark? Jo, vi snur, og legger oss på bøya igjen. Vi kunne jo bare ikke dra uten «vår beste venn» på slike overfarter. Da fant vi ut at AISen også hadde streiket. Dette skjønte vi lite av. Vi kom på at vi hadde hørt en alarm som gikk et par ganger uten at vi klarte å skjønne hva det var. Det var sikkert trusteren som skrudde seg av, bestemte vi oss for å tro da vi hørte den. Men den gang ei!

Så der lå vi da, på bøya, og koste oss på St. Hans, mens venner og familie dukket opp rundt båten. De hilste, kikket, pratet litt, og dro videre.

Neste dag fikk vi besøk av en reparatør som holdt til i Kristiansand. Det kunne ha vært tordenvær, mente han. Det ble bestilt deler, og vi skulle komme til Kristiansand med båten om et par dager.

Vi tok turen til Skauerøya i Lillesand. Et flott sted med en perfekt brygge. Måtte være laget for oss. Neste dag dro vi videre til Bragdøya. Rett innenfor Hestehode var det en bukt med brygge. Igjen var vi heldige med plassen. Vi gikk tur, koste oss, spiste og strikket. Også skravlet vi en hel del.

Så var delene kommet og vi tok turen inn til havna i Kristiansand. Der ble det konstatert at nå hadde også rorføleren sviktet. Reparatøren var redd dette bare var starten og at alt det elektriske ville svikte etter hvert, og han mente det var nok tordenværet som hadde slått ut det hele.

AISen og autopiloten kom på plass. Så ble det aktivert en virtuell rorføler. Dermed var vi endelig klare for Danmark. Klokken var blitt ti om kvelden. Vi hadde vært i byen mens vi ventet, og så var vi klare for nattens eventyr.

Vi hadde medvind. Det skulle vi benytte oss av, og dermed kom parasailoren opp.

Parasailor

Vi hadde fin fart, og litt sjø. Guttene seilte mens jentene sov. Dette var nok fremmed for gjestene våre, men neimen om de klagde. Sporty folk som er med på alt, og med godt humør. Dette tegnet godt.

Guttene koser seg i styreposisjonen!
Vi tok en vakt innimellom, vi også!

På morgenkvisten rundet vi Grenen. Vi hadde nok forestilt oss at vi måtte ta ned parasailoren der siden vinden da ville komme rett fra siden, men så var vi heldige og klarte å få seilet nok over på siden til at vi klarte å komme forbi Skagen. Da var det bare å stille inn seilet i front og sikte rett mot Læsø.

På Læsø var inngangen til havna på 12 m. Det føltes trangt, men det gikk helt greit. Vi ble vist inn til en brygge der vi kunne legge oss long-side. Det var mange båter i havna, og stadig var det båter som kom eller dro. Mye liv, og mye å se på. Vi var sultne og slitne etter ca 18 t underveis. Det er ikke like lett å lage seg mat, eller å beholde matlysten sånn underveis. Så da vi fikk anledning dro vi rett til en restaurant og bestilte stjerneskudd.

En populær rett med rødspette, laks, reker osv. Og vi koste oss stort.

Noe vi moret oss over på Læsø var at bussen var gratis. Du kunne bare hoppe på og bli med så lenge du ville.

Vi dro inn til Byrum, som var byen inne på øya. Der fant vi en garnbutikk som Turid og jeg måtte innom, mens guttene prøvde stedets øl på en kafe. I tillegg var der et tårn hvor man hadde utsikt over hele øya.

Vi klatret alle de 17 meterne helt til topps!

Så var vi klare for å ta bussen videre. Denne gangen dro vi helt til den andre siden av øya, til Østerby havn. Der bestilte vi oss mat. Denne gangen ble det rødspette.

Dagen gikk fort og vi begynte forberedelser til å dra videre. Vi fikk også tid til å ta oss et bad.

Deilig vann. Så etter to netter der skulle vi komme oss ut av denne overfylte og litt trange havna. Vi avtalte med naboene om at de kunne dra først, for da var det bare å ta sats å bakke mellom de andre båtene. Det gikk helt supert, og vi pustet lettet ut. Det var mange som fulgte oss med øynene da vi skulle manøvrere oss ut, så da er det ekstra kjekt når det går helt smertefritt.

Anholt i sikte

Derfra gikk turen til Anholt.

Øyene Læsø og Anholt

Øya med Europas eneste ørken. En liten øy med litt over 100 fastboende.

Der vi lå i havna fikk vi sett at de hadde både sykebil og politibil. Også har de en ferge som går inn til fastlandet hver dag.

Det var restaurant og butikk ved brygga.

Planke med øl

Her er det også populært å leie seg en sykkel.

Sykkeltur på Anholt
Båthavna på Anholt

Det var mye moro som var organisert på kaia. Bl.a. levende musikk, hønseskiting, krabbe-konkurranse osv. De kalte det Jomfru-hummer-dagene.

Og vi var på restauranten og spiste en stor porsjon Jomfru-hummer (kreps) hver.

Jomfru-hummer, eller kreps som vi kaller det.

Og så badet vi i sjøen.

Været var ikke så bra.  Det blåste mye, og det endte med at mange båter ble liggende værfaste her.

TWS er vindstyrken målt i knop. 36 knop er ca 18 m/s.

Vi ble 6 netter.

Da var været såpass at vi og veldig mange andre dro videre.

Herfra gikk turen tilbake til Læsø, denne gang til Østerby havn. Det er smart å ringe på forhånd. Da står de og venter, og geleider oss rett inn på plassen de har tiltenkt oss. Per Inge har virkelig fått teken på å legge til, og når jeg og våre gjester sørger for fendere og fortøyning så går det riktig bra.

Turen til Skagen ble mer og mer rufsete. Vinden økte mer og mer, og nådde tilslutt 35 knop. Da vi skulle legge til kaia baksa vi fælt. Det var folk på land som dro i alle taua vi hadde klart å kaste inn, og vinden dro oss likevel bort fra brygga. Vi jobbet og slet, og tilslutt fikk vi lagt til. Senere den kvelden kom det tre seilbåter til og la seg utenpå oss igjen.

Det var mye liv og stor festivitas langs bryggene i Skagen. Vi bestilte mat der de hadde allslags mat i buffet, og det ble en veldig hyggelig stund.

Neste ettermiddag startet hjemturen, og det lå an til å bli i deilig tur!

Jan Olav
Turid og Inger

Vi ankom Grimstad kl 4 om morgenen.

Gjestene flyttet ut, og vi var enige om at det hadde vært en flott ferie.

Comments