Båten

Båten

La Rochelle 22.04.2019

Båten

Båten er vårt nye hjem.

Rart å tenke på det, at den er hjemmet vårt nå. Vi har ikke noe hus lenger. Som barnebarnet vårt spurte: -Men, hvor skal dere bo da, da? Vanskelig å helt se rekkevidden av hva vi har funnet på. Sånn har det altså blitt, at i denne båten bor vi. Den er 15,6 m lang 8,93 m bred. Vi har fire dobbeltsenger, fire bad, stor saloon og cockpit som kan slås sammen ved å åpne opp i mellom, og som derfor kalles cockloon. Vi har styreposisjon i høyden, sitteplasser og solsenger på taket, trampoliner foran og en gummibåt med påhenger bakpå. Vi har god plass, alltid sjøutsikt, og forhåpentligvis nok strøm.

Skap og skuffer blir helt sikkert fulle etter hvert. Det meste av det vi har planer om å fylle opp båten med er fremdeles i Grimstad. Vi hadde «bare» 4 kofferter og to bager med oss. Bare det mest nødvendige fikk plass. Da vi skjønte at det nærmet seg at vi skulle få gjester om bord kjøpte vi tallerkener, glass og kopper. Godt å få byttet ut papp med plast. Hørtes ikke så fint ut, men det er i alle fall et eget båtservise som hevet standarden betraktelig.

Fra Kina fikk vi en forsendelse med flagg. Alle slags flagg. Norske, og fra alle andre land. Signalflagg og vimpler og det gule Q-flagget som skal heises hver gang vi skal sjekke inn i et nytt land. Problemet var at vi ikke hadde noe å henge flagg i. Høyt opp i maska, riktignok bare på det første salingshornet, så vi et feste. Ja, der oppe skal det festes et tau. Vi dro til båtutstyrsforretningen og fikk tak i det vi trengte av blokk, tau og heiseinnretning. Vi fikk festet Per Inge til spinnakerfallet, og den andre enden ble festet til den elektriske vinsjen, og opp i masta med ham. Skikkelig skummelt, syntes jeg som bare skulle trykke på en knapp. Tror han syntes det var litt gøy. Jeg var redd han skulle ramle rett ned når jeg løsnet tauet fra den elektriske vinsjen for å fire ham ned, men det gikk så rolig og greit. Så den testen besto vi med glans. Så kunne vi heise det franske flagget i masta, og vi fikk også hengt opp det norske flagget i akterenden.

Navnet på båten vår er La Linea. Det betyr linjen. Vårt eldste barnebarn heter Linea. Vi synes derfor at dette ble et perfekt båtnavn for oss. Vi skal jo følge den store linjen rundt jorda. Tidligere hadde vi Amerika-linjen, Vi har også Color Line, Stena Line osv. Vi har hatt moro med å kikke litt på andres båtnavn her. Mye moro, f.eks. No Shoes, Why Not, Tri-to-fly (en tri-maran). Arwen dro akkurat forbi nå mens jeg sitter her å skriver.

Vi har hatt noen her fra Neel som skulle undervise oss litt i å fortøye, legge til, legge fra, snu, opp med seil, ned med seil osv. Båten er veldig stor i forhold til det vi har måttet hanskes med tidligere. Det er også veldig tung. Faktisk over 14 tonn. Vi har øvd oss litt alene også nå. Jeg har løftet fendere, dratt i tau, sloss med seil så jeg var helt lemster i skuldre og armer dagen derpå. Per Inge har vært skipper og styrmann. Vi har blitt et ganske bra team nå. Det har ikke vært mye vind disse dagene vi har holdt på. Det har vært godt å kunne øve seg uten å være redd for å bli dratt overende av vinden i tillegg. Når det gjelder strømmen er det en helt annen sak. Den følger jo tidevannet, strømmen går innover eller den går utover. Denne store havnen, som faktisk er den største i Europa når det gjelder antall fritidsbåter, skal fylles opp med flere meter vann, eller tømmes for tilsvarende. Det gir mye strøm. Når du da skal tre denne store saken innimellom andre båter som ligger, drar ut eller kommer inn, så kreves det konsentrasjon. For et par dager siden hørte vi et skikkelig smell rett utenfor her.  Da var det en enskrogs seilbåt som mistet kontrollen og krasjet inn i en tri-maran som ligger rett på andre siden av brygga vår. For å si det sånn, det er godt å kunne puste ut når du endelig har klart å lande. Vi har ennå ikke vært borti noe. (Bank i bordet!)

Comments